Le Grand Jeu

Le Grand Jeu de Mlle Lenormand ή Αστρομυθολογική Lenormand ή Grand Lenormand
Grand Jeu Petit Lenormand Petit EtteillaΔυο χρόνια μετά το θάνατο της Anne Marie Le Normand, το 1845, η κυρία Breteau κυκλοφορεί ένα σετ καρτών με τίτλο Le Grand Jeu de Mlle Lenormand, με το οποίο ήθελε να τιμήσει τη δασκάλα της. Η κυρία Breteau υποστήριξε πως ήταν μαθήτριά της, όπως πολλοί άλλοι βέβαια, μετά το θάνατο της Le Normand, για να ενισχύσουν τη φήμη και τις δυνατότητές τους.

Για το σύστημα αυτό δεν υπάρχουν πληροφορίες στην αγγλική γλώσσα, αλλά το θέμα καλύπτουν λίγα βιβλία στα γαλλικά. Αποτελείται από 54 κάρτες, οι 2 εκ των οποίων είναι ενδείκτες.  Στις κάρτες βλέπουμε μια μείξη διαφορετικών συστημάτων μαντείας και αποκρυφισμού, τα οποία η Le Normand είχε μελετήσει και χρησιμοποιούσε με επιτυχία. Για το λόγο αυτό θεωρείται ένα αρκετά πολύπλοκο, συνδυαστικό, δύσκολο σύστημα, κατάλληλο για όσους έχουν ή θέλουν να αποκτήσουν εμπειρία σε διαφορετικές μεθόδους μαντείας.

Οι κάρτες χωρίζονται σε 5 κατηγορίες. Αυτές είναι οι εξής:

 • Αργοναυτική Εκστρατεία,
 • Τρωικός Πόλεμος
 • Αλχημεία
 • Απρόβλεπτο
 • Ζωδιακός Κύκλος

Κάθε κάρτα πλην του 9 των σπαθιών (Αργοναυτική Εκστρατεία συν Ζωδιακός Κύκλος), ανήκει σε μια κατηγορία και μόνον. Η κατηγορία καρτών που αφορά το απρόβλεπτο, αποτελείται από 19 κάρτες. Είναι η μεγαλύτερη κατηγορία και δεν έχουν οι κάρτες της ένα κοινό θέμα. Κάθε κάρτα φέρει 7 διαφορετικές απεικονίσεις, άρα έχουμε 7 Χ 52 = 364 απεικονίσεις. Αυτές είναι: κάρτα παιγνίων, αστερισμός, γράμμα με γεωμαντικό σύμβολο, κυρίως εικόνα, δυο μικρές εικόνες, φυτό. Συνεπώς έχουμε:

 • Γεωμαντεία
 • Χαρτομαντεία
 • Αστρολογία
 • Μυθομαντεία
 • Γραμματομαντεία
 • Φυτομαντεία.

Άρα, η διαίσθηση εκπαιδευμένη στις παραπάνω μαντικές τέχνες θα παίζει μεγάλο ρόλο στην ερμηνεία. Οι δυο μικρές εικόνες έχουν κίνηση, βοηθούν στο να γίνει συνδυασμός καρτών όπως και στη γαλλική παράδοση των καρτών Ταρώ (Tarot de Marseille) και στο σύστημα Le Petit Lenormand. Τα άνθη μεταφέρουν μια συμβουλή στον ερωτώντα ή απευθύνονται στη δημιουργική δύναμη αυτού. Κάθε κάρτα έχει 3 διαφορετικά άνθη, δημιουργώντας μια σύνθεση. Η κεντρική εικόνα απαντά στο κυρίως θέμα της ερώτησης. Ο αστερισμός απαντά σε νέα που θα συμβούν ή θα ανακοινωθούν.

Σε αντίθεση με άλλες μεθόδους, δεν χρησιμοποιώνται πολλές κάρτες στην ερμηνεία. Συνήθως 3 κάρτες με το σχήμα του τριγώνου  ή 5 με το σχήμα του σταυρού ή 3 σε γραμμική σειρά είναι αρκετές ή ακόμη και π5 κάρτες. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει το αστρολογικό ρίξιμο των 12 οίκων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το σύστημα έστω και αν ο μάντης γνωρίζει το ήμισι των απεικονίσεων, δηλαδή έστω κι αν δεν γνωρίζει όλα τα διαφορετικά συστήματα που αποτελούν το σύστημα Grand Lenormand. Για παράδειγμα, οι αρχάριοι γνωρίζουν μόνο την ερμηνεία της κεντρικής εικόνας, των δυο που την συνδέουν και των φυτών. Ακριβώς όπως το σύστημα Le Petit Etteilla υπάρχουν επίπεδα στην ερμηνεία των καρτών, όπου το κάθε επόμενο στηρίζεται στο προηγούμενο.

Le Grand JeuΛόγω της σύνδεσης του συστήματος με την αρχαία Ελλάδα, εμείς οι Έλληνες μπορούμε εύκολα να αφομοιώσουμε τις ερμηνείες των καρτών, διότι υπάρχει τέτοια λογική συνάφεια στις απεικονίσεις κάθε κάρτες, που δεν συναντούμε αντικρουόμενα νοήματα στην ίδια κάρτα, όπως δυστυχώς συμβαίνει με άλλα –νέα- συστήματα. Τα νοήματα κάθε μιας απεικόνισης είναι συγκεκριμένα, όπως συμβαίνει σε όλα τα παλιά συστήματα καρτομαντείας. Οι εικόνες είναι υπέροχες, εντός του πλαισίου της εποχής τους.

Το σύστημα Grand Lenormand/Grand Jeu μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί του συστήματος Tarot. Δεν υπάρχουν βιβλία ή πληροφορίες γι’ αυτό στα ελληνικά. Θα δείτε κι άλλα άρθρα γι’ αυτό στην ιστοθέση μας. Η μέθοδος δεν είναι διάσημη ούτε στο εξωτερικό, κυρίως γιατί απαιτεί χρόνο και αφοσίωση για την εκμάθησή της, αλλά αναμφισβήτητα είναι η πιο κοντινή μέθοδος στη φιλοσοφία για τη μαντεία που χρησιμοποιούσε η madame Lenormand και είναι πιο κοντά στα δικά της προσωπικά ενδιαφέροντα.

Προβλέπω ότι στο μέλλον, αυτό το σύστημα θα γνωρίσει την άνθηση στον αγγόφωνο κόσμο, διότι προσφέρει την ανάπτυξη της διαίσθησης μέσω διαφορετικών αποκρύφων επιστημών που συνδυάζονται και συνδέονται για την ερμηνεία του μέλλοντος.

Τις κάρτες θα τις βρείτε και στο γαλλικό Amazon. Δείτε ένα παλαιό σετ από το Βρετανικό Μουσείο.

Administrator
Περί

Ο διαχειριστής, Ντερζιώτης Κωνσταντίνος, έχει ασχοληθεί με την καρτομαντεία των συστημάτων: Tarot de Marseille της γαλλικής σχολής, Tarot αγγλικής σχολής, Petit Etteilla, Petit Lenormand, Grand Jeu Lenormand. Ακολουθεί μια μαγική παράδοση με επίκεντρο τη Φυσική Μαγεία. Αποφεύγει την έκθεση σε fora και σε ομάδες new age. Πιστεύει πως ο άνθρωπος πρέπει να προσπαθεί να φτάσει στην τελειοποίηση. Οι άνθρωποι είναι περίπλοκα όντα, γι' αυτό και το να καταπιάνονται με πολλές δραστηριότητες είναι θεμιτό, μια και μέσω της αναζήτησης οδηγούμαστε στο σκοπό της ζωής.

Δημοσιεύτηκε στο Άλλες μέθοδοι

Αφήστε μια απάντηση

Loading...