Επιλέγοντας Lenormand

Mademoiselle Lenormand

Η επιλογή της πρώτης μας σειράς καρτών της Lenormand είναι κάτι που δεν πρέπει να πάρουμε αψήφιστα. Με αυτές τις κάρτες θα δουλέψετε για καιρό μέχρι να αγοράσετε ένα δεύτερο σετ καρτών και με αυτές θα ταυτιστείτε με τα 36 σύμβολα της Lenormand! Αν επιλέξετε κάρτες που δεν θα σας αρέσουν οι απεικονίσεις, τότε θα τα παρατήσετε. Οπότε, διαβάστε το άρθρο για να κάνετε τη σωστή επιλογή!

Όπως και στις κάρτες Ταρώ, έτσι κι εδώ, υπάρχουν πολλά σετ καρτών (decks) που κυκλοφορούνται από τους εκδοτικούς οίκους. Μείνετε στις βασικές απεικονίσεις, τις παλιές, που αποπνέουν μια αύρα της εποχής μετά το διαφωτισμό, μεσαιωνική με φινέτσα. Πιστεύω ότι είναι λάθος να προσπαθούμε να φέρουμε τα σύμβολα στην εποχή μας, μια και όταν προσπαθούμε να μαντέψουμε δεν χρησιμοποιούμε την τεχνολογία, αλλά αρχαίες μεθόδους. Το κλειδί εδώ, είναι η επίτευξη της σύνδεσης.

Τα σύμβολα πρέπει να απεικονίζονται καθαρά και το περίγραμμα της κάρτας να μην μας αποσπά την προσοχή. Αν ξεκινάτε διαβάζοντας την ερμηνεία από ένα βιβλίο που περιλαμβάνει ένα σετ καρτών, θεωρείστε καλή ιδέα να αγοράσετε το ίδιο σετ για εσάς. Τα σύμβολα των καρτών είναι ίδια σε όλα τα σετ καρτών. Έχουν την ίδια ερμηνεία. Όμως μην παρασυρθείτε στην αρχή, αγοράστε αργότερα ένα διαφορετικής τεχνοτροπίας deck.

Συμβουλές:

 • Οι απεικονίσεις πρέπει να ταιριάζουν με εσάς και να περιέχουν σωστά σύμβολα. Π.χ. ένα σταυροδρόμι που απεικονίζει ένα δρόμο προς το δάσος είναι λάθος ζωγραφιά. Ένα μη δηλητηριώδες φίδι δείχνει κακή κατανόηση του συμβόλου.
 • Οι απεικονίσεις πρέπει να σας αρέσουν. Δεν υπάρχει κανενα νόημα να πιέσετε τον εαυτό σας να μάθει και να δουλέψει με μια ομάδα καρτών που δεν σας γουστάρει.
 • Προσέξτε να μην αγοράσετε ένα σετ καρτών, του οποίου το φόντο θα σας αποσπά την προσοχή. Ουδέτερο χρώμα με λίγες λεπτομέρειες είναι η καλλίτερη επιλογή.
 • Η κεντρική απεικόνιση, δηλαδή το σύμβολο κάθε κάρτας θα πρέπει να είναι καθαρό. Δηλαδή, αν π.χ. στην κάρτα φίδι ψάχνετε να βρείτε το φίδι, τότε το σετ δεν προορίζεται για χρήση. Σε κάποιο σετ, στην κάρτα των ψαριών εμφανίζεται και ένα μεγάλο πλοίο. Αυτή η περίπτωση αποτελεί κραυγαλέο παράδειγμα μη καθαρής απεικόνισης.
 • Στην αρχή, επιλέξτε να εργαστείτε με μικρού μεγέθους κάρτες, εκτός κι αν έχετε ένα μεγάλο τραπέζι για να ρίχνετε τις 36 κάρτες! Οι μεγάλου μεγέθους κάρτες αποθαρρύνουν τον αρχάριο. Σιγά μην κάθεστε να τις βγάζετε από τη θήκη…
 • Στη χώρα μας δεν θα βρείτε ούτε ένα σετ καρτών της Λενόρμαν! Προσπαθείστε να δείτε τις απεικονίσεις από fora και κριτικές στο youtube. Παραγγείλτε τις είτε μέσω των αγγλικών σελίδων είτε μέσω του e-bay. Το public ίσως σας φέρει κάποιες κάρτες όπως και ο διαδικτυακός χώρος cosmotebooks. Προσωπικά σετ καρτών θα βρείτε στο etsy.

Προτεινόμενα decks:

 • The French Cartomancy (πολύ καλή)
 • Mlle Lenormand (ζωηρότερα χρώματα, παλαιό σετ αλλά όχι τόσο καθαρό)
 • Lenormand Oracle (μεγάλου μεγέθους κάρτες)
 • Lenormand Fortune Telling cards (χωρίς τα περιθώρια)
 • The Blue Owl Lenormand (κυματιστό πλαίσιο)
 • Lo Scarabeo Lenormand (πολύ καλή)
 • Pixie’s Astounding Lenormand (για τους μάντεις του Ταρώ)

Σύγχρονα decks:

 • The Emerald Forest Lenormand (περιέχονται μόνο τα σύμβολα σε πολύ ιδιαίτερες απεικονίσεις)
 • The Fairy Lenormand Oracle (πολλά εφφέ με βάση το δάσος)
 • Mystical Lenormand (καλής ποιότητος απεικονίσεις στον υπολογιστή σχεδιασμένες, με ξεχωριστά περιθώρια ανά κάρτα. Πολλοί μάντεις σήμερα χρησιμοποιούν αυτό το σετ, αν όχι κάποιο από τα κλασσικά.)
 • Gilded Reverie Lenormand (όσοι έχουν εξοικειωθεί με το Gilded Tarot, θα το αγαπήσουν)

Κάρτες της Lenormand θα βρείτε στο e-bay σε καλές τιμές. Αν θέλετε να αγοράσετε από την Ελλάδα, παραγγείλτε τες από ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο. Επίσης, οι εκδόσεις Erian έχουν βγάλει ένα μικρό και συμπαθητικό deck ως συνοδευτικό του βιβλίου “Λενόρμαν η εξέλιξη του Ταρώ”.

Μετά από πολλή εξάσκηση με ένα σετ καρτών θα θέλετε να αγοράσετε κι ένα δεύτερο. Είναι λογικό, διότι θέλετε να αλλάξετε παραστάσεις. Η αναζήτηση ενός καλού σετ για εσάς μπορεί να πάρει χρόνια, μια και στην πράξη θα διαπιστώσετε ποιο θα ζήσει περισσότερο μαζί σας. Στη μέθοδο της Lenormand θα δείτε ότι όλα τα σετ έχουν παρόμοιες εικόνες και παρόμοια ονόματα, κάτι που δεν συμβαίνει με τα σετ καρτών του Ταρώ.

Χαζέψτε ελεύθερα στο διάσημο ιστοχώρο Aeclectic Tarot τα Lenormand decks των καρτών Lenormand και στον ιστοχώρο της διάσημης εταιρείας us games (lenormand decks).