…στις κάρτες Lenormand

Στην Ευρώπη του 18ου αιώνος η καρτομαντεία εβασίζετο στα 54 τραπουλόχαρτα ή στα 32 του piquet. Τα σετ Ταρώ που υπήρχαν τότε δεν ήταν προσιτά για όλους. Το 1770 ο Etteilla γράφει ένα βιβλίο που περιείχε μια διαφορετική μέθοδο ερμηνείας και ριξιμάτων των καρτών. Επίσης δημιούργησε ένα σετ καρτών Ταρώ. Ο κόσμος αγόρασε μαζικά το βιβλίο, αλλά όσοι δεν μπορούσαν να αγοράσουν τις κάρτες, προσάρμοζαν τα τραπουλόχαρτά τους, δημιουργώντας άλλες μεθόδους με βάση τον Etteilla όπως:

Το 1770 η Lenormand δεν είχε γεννηθεί, αλλά πρόλαβε το ρεύμα που δημιούργησε ο Eteilla, στην καλύτερή του περίοδο. Η Lenormand αγόρασε αρχικά τραπουλόχαρτα και έπειτα κάρτες Ταρώ.Όταν άνοιξε το μαγαζί της – βιβλιοθήκη είχε τελειοποιήσει πολλές μεθόδους μαντείας όπως αυγομαντεία, καφεμαντεία, καρτομαντεία, αστρολογία, χειρομαντεία… Ασχολήθηκε πολύ με τις κάρτες του Ταρώ και μάλλον αυτή ήταν η βασική της μέθοδος, αλλά δεν άφησε κάποιο γραπτό έργο για την ερμηνεία τους, παρά μόνο για τις υπόλοιπες μεθόδους.

Εφ’ όσον λοιπόν η Lenormand δεν μας άφησε το γνωστό σετ καρτών, τότε;

Le Grand Lenormand

Μετά το θάνατό της, μια μαθήτριά της, η Madame Breteau, σχεδίασε και κυκλοφόρησε ένα σετ 54 καρτών με το όνομα Le Grand Jeu de Mlle Lenormand (youtube presentation), το οποίο εκδόθηκε από τον Grimaud. Οι μεγάλες κάρτες έχουν αναπαραστάσεις από την ελληνική μυθολογία (την οποία μελετούσε η Lenormand), αστρολογικά σύμβολα, γράμματα και τραπουλόχαρτα. Η μεγάλη Lenormand δεν είναι τόσο διάσημη όσο η μικρή Lenormand.

grand lenormand

Le Petit Lenormand

Οι κάρτες που χρησιμοποιούμε σήμερα με το όνομα Lenormand, είναι το σετ Le Petit Lenormand. Ένα σετ 36 καρτών με φιλικές εικόνες προς όλους, αλλά τελείως διαφορετικές από οποιοδήποτε άλλο γνωστό σετ καρτών, ακόμα και από το συγγενικό του Le Grand Jeu de Mlle Lenormand. Το σετ αυτό κυκλοφόρησε μετά το θάνατο της Lenormand και ουδείς είναι σιγουρος για την ιστορία του. Κατ’ επέκτασιν δεν γνωρίζουμε αν η Lenormand χρησιμοποίησε με σιγουριά αυτές τις κάρτες. Πιθανότατα όχι.

Οι απεικονίσεις της Le Petit Lenormand προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από το ιταλικό παιχνίδι με χρήματα, biribissi ή το γαλλικό cavagnole και από τις εικόνες της εποχής που αποτελούσαν τη βάση της μαντείας των κόκκων του καφέ. Την παραπάνω ανακάλυψη έκανε το 2013 η διάσημη συγγραφέας Mary Greer. Οι ζωγραφιές των καρτών αντλούνται από βιβλία του 16ου του 17ου και του 18ου αιώνος, δηλαδή από ξυλογραφίες.

Το μυστήριο συνεχίζεται μια και δεν περιέχονται όλες οι εικόνες από τις παραπάνω μεθόδους στην Le Petit Lenormand. Κάποιες υπάρχουν σε δύο συστήματα, άρα επικαλύπτονται, ενώ άλλες δεν εμφανίζονται όπως το Λιοντάρι. Η Le Petit Lenormand χρησιμοποιήθηκε για χαρτοπαιξία. Ένα χρόνο μετά το θάνατο του εκδότη Johann Kaspar Hechtel, το 1880 κυκλοφόρησε το Das Spiel der Hoffnung, το οποίο είχε τις εικόνες της Le Petit Lenormand και 2 ζάρια. Οι κάρτες στρώνονταν και ο παίκτης προχωρούσε με τον αριθμό που έφερναν τα ζάρια. Κάποιες κάρτες ήταν θετικές και κάποιες τον κρατούσαν πίσω. Όπως λοιπόν οι κάρτες του Tarot έτσι και η μικρή Lenormand χρησιμοποιήθηκαν πρώτα για ψυχαγωγία.

Μολονότι η διάσημη Σίβυλλα των Σαλονιών δεν ασχολήθηκε με τη σημερινή ανακατασκευή της Le Petit Lenormand μήτε με τα σετ που κυκλοφόρησαν μετά το θάνατό της, πολύς κόσμος θεωρεί την Le Petit Lenormand ως μια από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους ερμηνείας του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Η εξάπλωσή της και η φήμη της σε όλο τον κόσμο, δημιούργησαν σχολές ερμηνείας, οι οποίες δίνουν διαφορετικές ερμηνείες και ριξίματα. Υπάρχει η γαλλική, η γερμανική, η βραζιλιάνικη και η βέλγικη. Ήδη από τον 19ο αιώνα η τάση αυτή είναι ζωντανή και φαίνεται μέσα από τα διάφορα σετ καρτών της Le Petit Lenormand που κυκλοφορούσαν στην κάθε χώρα.

Η Le Petit Lenormand γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη στην Ευρώπη. Τα βιβλία στα αγγλικά δεν είναι πολλά, είναι ποιοτικά. Πολύ εύκολα βρίσκει κάποιος σετ καρτών σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο της Ευρώπης. Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι σχεδιαστές νέων καρτών, αλλά και αναπαλαιωτές παλαιών καρτών. Η μέθοδος της Lenormand διαφέρει από άλλες μεθόδους καρτομαντείας μια και στηρίζεται στους συνδυασμούς καρτών. Μεγάλη διάδοση της μεθόδου γίνεται μέσω του διαδικτύου είτε μέσω ιστοθέσεων είτε μέσω ιστολογίων είτε από βίντεο στο youtube.

O Barhalo Cigano

Gypsy Deck ή τσιγγάνικο σετ καρτών είναι μια αντιγραφή της Le Petit Lenormand. Δημιουργήθηκε στη Βραζιλία και αποτελεί σήμα κατατεθέν της βραζιλιάνικης σχολής.

Tarot Lenormand

Όπως τον 19o αιώνα κυκλοφόρησε η Le Petit Lenormand δίχως η Madame Lenormand να αναμεινγύεται άμεσα, έτσι και στις ημέρες μας κυκλοφόρησε ένα σετ καρτών Ταρώ με το όνομα της διάσημης μάντισσας, το Tarot Lenormand. Σχεδιάστηκε από τους Ernest Fitzpatrick και Alma De Angelis για λογαριασμό των εκδόσεων Lo Scarabeo. Κυκλοφόρησε το 2006 Χαρακτηριστικό του είναι ότι στηρίζεται στα σετ Lenormand, διατηρώντας τα νοήματα των καρτών Ταρώ, για τα οποία παρουσιάζονται πολύ όμορφες απεικονίσεις. Ο σχεδιασμός των ρούχων και το θέμα μας ταξιδεύουν στη Γαλλία της Lenormand στα τέλη του 180υ αιώνος. H μεγάλη αρκάνα αντλεί την έμπνευσή της από το σετ του Etteilla και στη μικρή αρκάνα βλέπουμε τις επιρροές από την Le Petit Lenormand .

Loading...