Από τις κάρτες Tarot

Οι κάρτες του Ταρώ αποτελούν τον πιο διάσημο τρόπο καρτομαντείας μέχρι σήμερα. Ο αρχικός τους σκοπός ήταν πιθανότατα να λειτουργήσουν ως κάρτες ψυχαγωγίας: διδασκαλίας και παιχνιδιού..

Οι κάρτες τότε δεν είχαν κάποια σχέση με αυτές που έχουμε σήμερα. Υπήρχαν οι αρετές, κάποιες από τις οποίες σώζονται στη Μεγάλη Αρκάνα. Από τις αρχές του 15ου αιώνος χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία του παιχνιδιού tarocchi. Σύμφωνα με τις ιστορικές πληροφορίες ως το 1475 αριστοκράτες συνήθιζαν να παραγγέλλουν κάρτες Ταρώ σε ζωγράφους, σύμφωνα με τις προσωπικές τους φιλοσοφικές ιδέες. Για παράδειγμα, το 1465 δημιουργήθηκε ένα σετ καρτών με θέμα την αγάπη και βάσει αυτού γράφθηκαν ρομαντικά ποιήματα. Η συλλογή εκδόθηκε το 1523 στη Βενετία.

Το σετ καρτών Sola Busca δημιουργήθηκε στη Ferrara μεταξύ των 1470 – 1480 Περιλάμβανε 78 κάρτες και διασώθηκε ολόκληρο. Βιβλικοί ήρωες και Ρωμαίοι διακοσμούν τη Μεγάλη Αρκάνα (22 κάρτες) αλλά και η Μικρή Αρκάνα είναι ζωγραφισμένη.

Οι κάρτες Ταρώ διακοσμήθηκαν με χρυσό και ασημί φύλλο. Κυκλοφορούσαν στη Φερράρα, στη Μπολόνια και στο Μιλάνο. Οι χριστιανικές δυνάμεις της όπως ο Πάπας, η Αποκάλυψη φαίνονται, όπως και οι αρετές: Δικαιοσύνη, Ισχύς και ο Θάνατος λόγω επιδημιών…

Τον 16ο αιώνα εξαπλώνονται στη Γαλλία και από εκεί στη Γερμανία ως μέρος του παιχνιδιού Karnöffel. Το 1540 ο Francesco Marcolini εξέδωσε το πρώτο βιβλίο καρτομαντείας με τις κάρτες Ταρώ στη Βενετία, The Oracle Called Garden of Thoughts. Εκείνη τη χρονική περίοδο εκδίδεται και το βιβλίο κανονισμών του tarrochi.

Το 1650 εκδίδεται το Marseille Tarot. Εδώ αξίζει να αναφερθεί μια δεύτερη άποψη που ορίζει ότι οι κάρτες Ταρώ δεν κατάγονται από την Ιταλία, αλλά από τη Γαλλία, διότι το σετ της Μασσαλίας που εμφανίζεται τον 17ο αιώνα έχει δημιουργηθεί με μεσαιωνική τεχνοτροπία. Ένα ακόμη στοιχείο εντοπισμού της αρχαιότητας των καρτών στη Γαλλία είναι η συνέχιση του παιχνιδιού tarrochi στη Γαλλία και στην Ελβετία τον 17ο και τον 18ο αιώνα όταν στην Ιταλία είχε σταματήσει να παίζεται.

Ενώ οι κάρτες χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον για ψυχαγωγικούς σκοπούς, αυτό άρχισε να αλλάζει και συναντούμε τον 18ο αιώνα μια ευρέως διαδεδομένη μαντική χρήση των καρτών. Τότε ήταν πολύ γνωστά ως μια μεθοδος ψυχοθεραπείας,  η οποία εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα με τον ίδιο τρόπο. Τα συναισθήματα του ερωτώντος εξετάζονταν ρωτώντας τις κάρτες. Μια ακόμη χρήση των καρτών ήταν και είναι στη Μαγεία ως τελέσματα, υλικά για spells κτλ. μια και αντιπροσωπεύουν καταστάσεις, ενέργειες ή άτομα που θέλουμε να προσελκύσουμε.

Υπάρχουν διάφορες δεισιδαιμονίες για τις κάρτες πάσης μορφής μαντείας. Οι κάρτες Ταρώ για παράδειγμα, μια και είναι οι πιο γνωστές, περιβάλλονται από πολλές ανοησίες. Για παράδειγμα, κάποιοι λένε πως δεν πρέπει να πληρώσεις για να πάρεις κάρτες, αλλά να σου τις κάνει δώρο ένας φίλος. Άλλη μια ανοησία είναι ότι προσελκύουν το κακό ή ότι έχουν αρνητική ενέργεια. Αυτή η θεωρία ξεκίνησε το 1480 περίπου όταν κάποιος μοναχός κήρυττε εναντίον τους. Τότε οι κάρτες χρησιμοποιούντο για ψυχαγωγία. Κι άλλες θεωρίες είναι γνωστές για τις κάρτες, αλλά ας μην ασχοληθούμε περισσότερο.

Μια απορία που έχουν όσοι έχουν δει μια συνεδρία καρτομαντείας είναι το πώς εμφανίζονται οι κάρτες που συνήθως απαντούν στην ερώτησή μας; Ποιος τις βάζει σε αυτήν τη σειρά και πώς ξέρουμε ότι είναι η σωστή σειρά. Μια θεωρία υποστηρίζει πως οι άγγελοι, πνεύματα ή ο Θεός ορίζει τη σωστή τοποθέτηση. Μια δεύτερη θεωρία ορίζει πως οι κάρτες επηρεάζονται από την ενέργεια του μάντη, γι’ αυτό και ο καθένας συνδέεται με τις κάρτες του. Η τρίτη θεωρία βασίζεται στον Καρλ Γιούνγκ, κατά την οποία το συλλογικό ασυνείδητο ορίζει αυτήν τη διαδικασία. Τέλος, υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι δεν έχει σημασία η σειρά, αλλά η ερμηνεία που βασίζεται στον ερεθισμό του υποσυνείδητου νου. Οι τελευταίες θεωρίες έχουν δημιουργήσει ένα ρητό, που είναι αρκετά γνωστό μεταξύ των καρτομαντών.

Οι κάρτες ξέρουν καλλίτερα τον εαυτό σου απ’ ότι εσύ τώρα.

Έχοντας τα παραπάνω υπ’ όψιν καταλαβαίνουμε γιατί η καρτομαντεία, όπως και κάθε μορφή μαντείας, δίνει στοιχεία για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, δρα συμβουλευτικά ή ωθεί τον μάντη να δει όψεις που αγνοούσε. Η μαντεία δεν είναι συγκεκριμένη, δείχνει τι θα συμβεί αν συνεχίσουν να εξελίσσονται τα πράγματα όπως έχουν προγραμματιστεί στο νου του ερωτώντος μέχρι εκείνη τη στιγμή. Τα πάντα αλλάζουν στο σύμπαν. Όπως έγραψε ο Ηράκλειτος:

Ο άνδρας που βρίσκεται στους Δελφούς δεν λέγει ούτε κρύπτει, αλλά σημαίνει.

Francesco SforzaΑς επιστρέψουμε λίγο στην Ιστορία. Οι κάρτες πρωτο-εμφανίζονται σε ένα γράμμα από τον δούκα Francesco Sforza (1401 – 1466), ο οποίος ζητούσε ένα σετ Ταρώ κι αν ο προμηθευτευτής δεν μπορούσε να του το βρει, τότε ας έψαχνε για ένα σετ τραπουλόχαρτων. Αυτό συνέβη το 1450 στην Ιταλία, την περίοδος της Αναγέννησης θα λέγαμε. Το 1770 ο Court de Gebelin έρχεται σε επαφή με ένα σετ Ταρώ σε ένα πάρτυ. Ενθουσιάστηκε τόσο πολύ που έγραψε ένα πολύτομο έργο το 1776 Le Monde Primitif, το οποίος θεωρείται μνημειώδες. Ο πάστορας θεώρησε πως οι κάρτες προέρχονται από την αρχαία Αίγυπτο, μια θεωρία με καλές βάσεις, επηρεάζοντας πάρα πολλούς Μάγους τη Βικτωριανή Εποχή. Μερικά χρόνια αργότερα, ένας κατασκευαστής περουκών, ο Jean Baptiste Alliette έμαθε από μια γρια να χρησιμοποιεί τη χαρτοπαικτική τράπουλα του Piquet γEtteillaια να κάνει προβλέψεις. Δημιούργησε ένα σετ Ταρώ κι έγραψε ένα βιβλίο, το οποίο άνοιξε τη θύρα μιας άλλης ανάπτυξης για την καρτομαντεία. Το βιβλίο (Etteilla, ou L’art de lire dans les cartes) έκανε τρελές πωλήσεις και το σετ έγινε ανάρπαστο. Η τιμή του ήταν εξαιρετικά υψηλή. Η Lenormand προσπάθησε να το αγοράσει, αλλά δεν μπορούσε να συγκεντρώσει τα χρήματα. Το tarot του Etteilla είχε γίνει θρύλος, όπως και ο ίδιος. Ο διάσημος αποκρυφιστής και υπεύθυνος για την αναβίωση του αποκρυφισμού, Alphonse Louis Constante, συνέδεσε τις κάρτες Ταρώ με την Καμπάλλα. Παράλληλα το 1888 ο Stanislas de Guaita μαζί με τον Oswald Wirth σχεδίασαν ένα νέο σετ Ταρώ, το οποίο αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία του μεταφυσικού σετ του Arthur Edward Waite και της Pamela Colman Smith όπως και του Paul Foster Case, τα οποία έχουμε όλοι σήμερα ως βάση. Την ίδια χρονική περίοδο και ο Aleister Crowley σχεδίασε ένα δραστικά διαφορετικό σετ, το Ταρώ του Θωθ. Τα μαγικά σετ καρτών, χρησιμοποιούν πλήθος αποκρυφιστικών συμβόλων για να ερεθίσουν τον υποσυνείδητο νου. Μετά το 1960 οι κάρτες Ταρώ γνωρίζουν άνθηση και στις Η.Π.Α.

Το ταρώ της Μασσαλίας πριν το 1740Η μαγική-αποκρυφιστική αναγέννηση δημιούργησε σετ καρτών με βάση πάντα το Ταρώ του Waite. Οι κάρτες που χρησιμοποιήθηκαν πριν από αυτή την αναγέννηση θεωρούνται ιστορικές και πολλές φορές χρησιμοποιούνται από τους πλέον σοβαρούς μελετητές. Αναφορικά, κάποια από τα ιστορικά σετ καρτών είναι τα εξής:

 • Sola Busca
 • Marseille Tarot
 • Visconti Sforza
 • Minchiate Etruria
 • Mantegna Tarot
 • Lombardy Tarot
 • Tarot of the Master
 • Ancient Bologna Tarot
 • Sola Busca Tarot
 • Tarocco Soprafino
 • Tarocco Bolgnese

Όπως παρατηρούμε, η Γαλλική Καρτομαντεία συνέβαλε καθοριστικά στη μαντεία της Ευρώπης. Στο δεύτερο μέρος θα δούμε πώς από τις κάρτες Tarot πηγαίνουμε στις κάρτες Lenormand.

Αναπαλαιώσεις των ιστορικών σετ καρτών http://www.aeclectic.net/tarot/cards/historical-reproduction.shtml

Εκπαιδευτικό βίντεο από το History Channel για την ιστορία των καρτών Ταρώ https://www.youtube.com/watch?v=qEeK8UaliGE

16 μύθοι για τις κάρτες Ταρώ https://www.youtube.com/watch?v=GcGDIneSoS8

Loading...