Marie Anne Lenormand

ΛενόρμανΗ Γαλλίδα μάντισσα Marie Anne Adelaide Lenormand βαπτίστηκε στις 27 Μαΐου του 1772. Ήταν μια το δεύτερο παιδί της οικογενείας της Anne Marie και του Jean Louis, δυο ανθρώπων που ανήκαν στη μεσαία τάξη, ιδιοκτήτες ενός μαγαζιού επεξεργασίας και πώλησης υφασμάτων.

Ένα χρόνο μετά τη γέννησή της γεννιέται η αδερφή της, η Σοφία. Το ίδιο έτος πεθαίνει ο πατέρας τους στα 37 του. Η μητέρα της αναγκάζεται να παντρευτεί ξανά, τον Isaac Rosay.

Μετά δύο έτη αποκτά ένα αδερφό η Anne Marie, αλλά στη γέννα πεθαίνει η μητέρα της. Τα τέσσερα παιδιά παραμένουν ορφανά, στη δικαιοδοσία δε του Isaac Rosay. H μικρή Adelaide ενδιαφερόταν για το θέατρο, κάτι που την ακολουθούσε σε όλη της την ζωή. Ο πατριός των παιδιών νυμφεύεται μια 17χρονη η οποία θα πεθάνει το ίδιο έτος στη γέννα. Έπειτα νυμφεύεται μια 18χρονη, την Louise Henry, η οποία προβάλλει τα αρνητικά του χαρακτήρα της στα μικρά παιδιά. Η Adelaide Lenormand πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια και θα γίνουν δυσκολότερα όταν την γράφει ο νονός της σε ένα καλό καθολικό  σχολείο, διότι τον έπεισε πως της άρεσε το θέατρο.

Η πρώτη εμπειρία της με την Μαντεία ήλθε αναπάντεχα μέσω του χαρίσματός της. Προέβλεψε λοιπόν την καθαίρεση της ηγουμένης και την αντικατάστασή της από μια που τα αρχικά του ονόματός της ήταν C,F. Την τιμώρησαν για την πρόβλεψη. Μετά λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε ότι υπεξαιρούσε χρήματα η ηγουμένη, η οποία εν τέλει αντικατεστάθη από την Catherine Francoise. Η Lenormand τιμωρήθηκε για δεύτερη φορά ως μάγισσα επειδή επαληθεύθηκε. Την έδιωξαν από το σχολείο.

Βρήκε εργασία ως μοδίστρα σε ένα καλό μαγαζί ραψίματος. Ήταν πολύ εργατική και φιλότιμη. Ένας υπάλληλος του μαγαζιού της μίλησε για τις κάρτες Ταρώ του Εττέιλλα, οι οποίες ήταν εξαιρετικά ακριβές τότε και πολύ διάσημες. Μια και δεν μπορούσε να τις αποκτήσει, πήρε ένα σετ χαρτοπαικτικής τράπουλας. Μετά από δυο χρόνια ο πατριός της την προσλαμβάνει στο μαγαζί του ως ταμία. Βρισκόμαστε στο 1786. Η Lenormand  είναι 14 ετών.

Ένας υπάλληλος της μίλησε για την Καμπάλλα, τις θεωρίες του Πυθαγόρου (η Lenormand  διάβαζε αρχαίους Έλληνες συγγραφείς), την αστρολογία, τις κάρτες Ταρώ και διάφορες μεθόδους μαντείας. Η μικρή κανόνισε να διδαχθεί αστρολογία από τον Bonaventrure Guyon to 1789. Πόνταρε έπειτα τις οικονομίες της, κέρδισε ένα πολύ μεγάλο ποσό που της επέτρεψε να ταξιδέψει και να μαθητεύσει δίπλα σε έναν γιατρό, διάφορα είδη μαντείας.

Τον Αύγουστο του 1789 ανοίγει το δικό της μαγαζί Μαντείας με βάση την Αστρολογία στο Λονδίνο. Πλήθος αριστοκρατών περνούσε να την συμβουλευτεί. Μια διάσημη πρόβλεψή της τότε ήταν η πτώση του βασιλιά της Γαλλίας, η οποία επαληθεύθηκε.

Το επόμενο έτος επέστρεψε στη Γαλλία, πλούσια. Άνοιξε ένα μαγαζί-βιβλιοθήκη στην 9 Rue of Tournon. Συνέχισε να συμβουλεύει τους πλουσίους της εποχής. Συνάμα προσπαθούσε να ανεβάσει τα έργα της στο θέατρο, αλλά δεν έβρισκε ανταπόκριση.

Μια θρυλική συνάντηση έλαβε χώρα στο μαγαζί της το βράδυ του 1793. Οι -άγνωστοι τότε- επαναστάτες Marat, Robespierre, St. Just ζήτησαν να τους πει τον μέλλον τους ωσάν να ήταν ένα άτομο, διότι θα έπρατταν μαζί. Τους έδωσε μια τράπουλα να την ανατατέψουν μαζί. Τράβηξε μια κάρτα για τον καθένα. Μετά από τις κάρτες του Εττέιλλα τους έβαλε να επιλέξουν 12. Κάτι συνέβη που ανάγκασε τον Marat να εξαγριωθεί, ίσως το ύφος της, αλλά εκείνη συνέχισε τη δουλειά της. Φάνηκε πως οι επαναστάτες φοβήθηκαν και γι’ αυτό ως ένδειξη περιφρόνησης της πέταξε λεφτά επάνω στις κάρτες. Η πράξη αυτή πρέπει να εκνεύρισε την Lenormand, η οποία δεν μάσησε τα λόγια της λέγοντάς τους:

“Οι τρεις σας αυτό το έτος θα πεθάνετε βίαια.”

Γύρισε προς τον Marat:

“Εσύ κύριε θα μισηθείς και οι άνθρωποι θα γυρίσουν εναντίον σου.”

Μετά από λίγες ημέρες άρχισαν να γίνονται συλλήψεις. Η Lenormand μισούσε τη φυλακή. Εξαφανίστηκε για ένα διάστημα, μεταμφιεζόμενη έλεγε τις κάρτες στη γέφυρα του Pont-Neuf. Ο χρόνος που ακολούθησε περιείχε συλλήψεις, φυλακίσεις για τη Lenormand, την οποία θεωρούσαν ύποπτη λόγω των γνωριμιών της. Πότε εύρισκε καταφύγιο σε συναδέλφους της, πότε την έπιαναν, πότε την ελευθέρωναν. Δύσκολος χρόνος. Οι επαναστάτες απαγχονίστηκαν όπως είχε προβλέψει, ο δε Marat εκτελέστηκε.

Μόλις ηρέμησαν τα πράγματα, συνέχισε τη δουλειά της επεκτείνοντας τις υπηρεσίες μαντείας που προσέφερε και ανεβάζοντας τις τιμές υπερβολικά. Μια φιλία με μια νεαρή κοπέλα, την Josephine είχε ξεκινήσει. Ο νεαρός Napoleon Bonaparte την είχε επισκεφθεί. Η Lenormand του είπε ότι μεγάλη δόξα τον περιμένει. Εκείνος δεν την πίστεψε. Επισκέφθηκε έναν αστρολόγο, ο οποίος του είπε το ίδιο πράγμα. Συμβούλευσε τη Josephine να τον παντρευτεί γιατί η μοίρα τους ήταν κοινή. Η Josephine υπήρξε τακτική της πελάτισσα.  Παντρεύτηκε τον Napoleon το 1796. Η Lenormand είχε συμβουλεύσει τον Napoleon για την έκβαση της εκστρατείας στη Ρωσία, αλλά εκείνος δεν την πίστεψε.

Ξαναφυλακίστηκε λόγω υποψίας κίνησης επαναστατικής εναντίον του Ναπολέοντος, αλλά αφέθηκε ελεύθερη. Ο Napoleonστέφθηκε βασιλιάς. Ξαναφυλακίζεται η Lenormand και χωρίζει η Josephine τον άντρα της. Η Lenormand τον είχε προειδοποιήσει τι θα συμβεί.

Πολλά χρόνια αργότερα, ο Ρώσος Τσάρος Alexander επισκέπτεται την Lenormand, διότι και εκείνος έτρεφε ενδιαφέρον για τον αποκρυφισμό. Η Josephine πεθαίνει από πνευμονία. Η Lenormand εκδίδει το πρώτο της βιβλίο και ξεκινά ένα μεγάλο συγγραφικό έργο στην ηλικία των 43 ετών. Αγόρασε και μια τυπογραφική εταιρεία.  Άρχισαν να πεθαίνουν οι συγγενείς της, να την κυνηγούν πάλι για Μαγεία μέχρι που το 1822 πηγαίνει στην Αγγλία να ζήσει για 2 χρόνια.

Επιστρέφει στο Παρίσι συνεχίζοντας τη συγγραφή και τη μαντεία. Δεν παντρεύτηκε, δεν έκανε παιδιά. Μετά από 20 χρόνια, στις 25(7) Ιουνίου του 1843 πεθαίνει μετά από εγχείριση στην κύστη. Η ίδια είχε προβλέψει ότι έπρεπε να μείνει μακριά από τους γιατρούς.  Άφησε πίσω ένα μεγάλο συγγραφικό έργο, μια τεράστια συλλεκτική βιβλιοθήκη και πολλά χρήματα. Στην κηδεία της πλήθος κόσμου την στόλισε με λευκά άνθη.

Ξέρατε ότι

Η Marie Anne Adelaide Lenormand μυήθηκε στα σύμβολα και στην εσωτερική γνώση των καρτών του Ταρό από τον διάσημο μελετητή Cour de Gebelin. Συγκέντρωσε όλα τα σχετικά βιβλία στο σπίτι της και τα μελετούσε επισταμένως. Εκείνη την εποχή υπήρχε ένα παιχνίδι με την τράπουλα, το οποίο χρησιμοποιούσε τις φιγούρες, τα εξάρια, επτάρια, οκτάρια, εννιάρια, δεκάρια και τους άσσους. Το παιχνίδι καλείτο piquet. Η Lenormand χρησιμοποιούσε τις 36 κάρτες του piquet.

Η Lenormand ονομάστηκε Σίβυλλα του Saint Germain, διότι ήταν ακριβέστατη στις προβλέψεις της και η Σίβυλλα των Σαλονιών, διότι οι πλούσιοι πελάτες της, διαφήμιζαν το όνομά της και το έργο της.

Θάφθηκε στον τρίτο τομέα του Père Lachaise Cemetery Επηρέασε το κλίμα της χαρτομαντείας στη Γαλλία του 18ου αιώνος.  Οι κάρτες που χρησιμοποιούμε σήμερα με τον τίτλο Le Petit Lenormand εκδόθηκαν το 1800 ως μέρος ενός παιχνιδιού στη Νυρεμβέργη.

Ένα από τα αγαπημένα της βιβλία ήταν η Ομήρου Ιλιάδα.

Άφησε τη γραπτό πρόβλεψη της έναρξης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1915 και την προειδοποίηση για τη Γερμανία.